Afvallen en acupunctuur: een geslaagde combinatie?

Als je wil vermageren, denk je veelal meteen aan dieetshakes, sporten en een aanpassing van je eetgewoontes. Hoewel met name voldoende lichaamsbeweging en een goed eetpatroon van essentieel belang zijn tijdens een afslankproces, zijn er nog een aantal andere mogelijkheden waardoor je gewicht kan verliezen. Deze toepassingen zijn vaak wat minder bekend, maar daarom niet minder effectief. In dit artikel kijken we naar het nut van acupunctuur als je wil afvallen.

Acupunct-wat?

Acupunctuur is een van origine Chinese geneeswijze die de energie in je lichaam in balans brengt.  Een beoefenaar van deze discipline, de zgn. acupuncturist, beschouwt je lichaam en geest als één geheel. Hij zal binnen dit geheel nagaan of alle energielijnen nog in balans zijn. Bepaalde kanalen die verstoord worden, m.a.w. energie die de juiste plek niet bereikt, kunnen leiden tot organen die niet goed werken. Je interne balans is dan uit evenwicht. Door te werken met acupunctuurpunten (naalden die op bepaalde plekken worden aangebracht) wordt de doorstroming van het bloed, en daarmee ook de energie, hersteld.

Overgewicht aanpakken

Hoewel er nog weinig wetenschappelijke grondslag is en de resultaten derhalve niet kunnen worden getoetst, wint de toepassing van acupunctuur bij overgewicht, zeker aan terrein. Steeds meer mensen ontdekken deze alternatieve geneeswijze. Het is absoluut een pluspunt dat er bij een degelijke behandeling die enkel gewerkt wordt met de acupunctuurpunten, maar dat er ook gericht wordt gekeken naar het eetpatroon en de voedingsgewoontes. Zo wordt er een samenwerking gecreëerd tussen de behandelaar en de patiënt, waarbij vooral het persoonlijk inzicht naar de voorgrond treedt.

Hoe werkt het

Tijdens een acupunctuursessie voor overgewicht zal onder andere gekeken worden naar een eventuele herstelling van de energiestromen naar de spijsverteringsorganen. Het is dan de bedoeling om de spijsvertering af te remmen of mogelijk te bevorderen. Hieruit volgt dan een verminderd hongergevoel en een lagere drang naar suikers, wat vanzelf weer leidt tot een gerichte aanpak van het overgewicht. Door de behandeling zal je ook tot rust komen, waardoor je alle stressfactoren even naast je neer kan leggen en je innerlijke lichaam weer in balans komt. Op die manier kunnen bijvoorbeeld vreetbuien aan banden worden gelegd of kan een mentale blokkering van het eetpatroon (bijv. eetstoornis) worden aangepakt. Houd er echter altijd rekening mee dat er geen medisch bewezen onderbouwing is van deze geneeswijze en dat het er toch nog vaak op neerkomt dat je er in moet willen geloven.